Paneer – Indisk färskost
Paneer / Indisk färskost
Detta behövs
3 liter standardmjölk 2-4% fetthalt
Saften av 1- 2 mellanstora citroner som pressats och blandats med ca 1 dl. vatten
1) Mjölken kokas upp i en stor kastrull under omrörning ca 10 minuter
2) När mjölken börjar koka hälls citronsaften i sakta tills en klumpig massa bildats, skulle mjölken ej koaguleras så häll i ytterligare citronsaft
3) På en stor skål lägg i ett durkslag täckt med en kökshandduk, häll försiktigt ner innehållet ifrån kastrullen, låt svalna, man kan även spola över kallt vatten för att kyla ner
4) Krama ur vätskan ordentligt med hjälp av kökshanduken från din paneer, vik sedan om handuken runt osten i durkslaget
5) Pressa ut den sista överflödiga vätskan ifrån paneeren med hjälp av en tung mortel, eller annat tyngre förmål som läggs ovanpå, låt ligga i press ca 1 halvtimme.