Mango Chutney
Mango Chutney är en härlig het sås som passar för såväl vegetariska som kötträtter.
3 mango frukter, lagomt mogna
1/2-1 röd chilifrukt / Ta sparsamt om man ej vill ha för het.
1 msk ingefära
1 dl socker
1/2 krm gurkmeja
1 krm garam masal
2 krm salt
1 msk vinäger
2 krm panch choran eller lika delar av nedanstående kryddmix
1/2 krm senapsfrö
1/2 krm fänkålsfrö
1/2 krm spiskummin
1/2 krm bokhornsklöver frö
1/2 krm nigella frö (svart vildlöksfrö)
Jordnötsolja för tillredning
Skala mangon, finhacka och ta bort kärnor
Finhacka eller riv ingefäran
kärna ur chilfrukten och finstrimla
Hetta upp oljan i stekpannan
Lägg i panch choran eller kryddmixen och låt den fräsa ca. 5 sekunder tills den aromatiska doften frigörs ifrån fröna
Tillsätt ingerfäran och chilin och rör om
Blanda ner gurkmeja och garam masala
Fördela mangon i blandningen och krama ur vätskan från Mango kärnorna över stekpannan, rör om och låt steka ihop 2-3 minuter
Tillsätt socker, salt och vinäger, rör om och låt allt puttra ihop 2-3 minuter tills Chutneyn tjocknar något.
Häll upp i en väl rengjord lufttät glasburk för förvaring och tillslut locket direkt. Chutneyn håller sig minst 2 månader förvarad i kylskåp.
Eller låt svalna något och servera direkt